Spiertraining is goed voor iedereen!

De opbouw van spiermassa in het menselijk lichaam kent een natuurlijk beloop. Er is meestal sprake van een toename van de spiermassa tot ongeveer het 30e levensjaar. Daarna neemt de massa geleidelijk af. Bepaalde ziektes kunnen dit proces eventueel verergeren, maar in principe is het onderdeel van een natuurlijk verouderingsproces. In de medische wereld wordt dit ‘sarcopenie’ genoemd.

Het belang van spiertraining

Jammer genoeg draagt deze ontwikkeling niet per se bij aan een goede kwaliteit van leven. Een vermindering van ongeveer 15% aan spiermassa (gemiddeld genomen te koppelen aan een veertiger) wordt gekenmerkt door een steeds groter wordende afname van bewegingsvrijheid en/of pijnloosheid. Vermindering van 40-50% (pakweg een zeventiger) zelfs door een verlies aan keuzevrijheid. D.w.z. dat in dat geval iemand niet meer in staat is om al zijn activiteiten en hobby’s te blijven volhouden

Een gratis kennismaking

Naast het leveren van kracht heeft spierweefsel bovendien ook een functie als ‘intern orgaan’ betrokken bij o.a. de glucoseregulatie (zeg maar: suikerhuishouding van het lichaam).Het hebben van voldoende spiermassa draagt daardoor bij aan vermindering of voorkomen van Diabetes type II. Het geeft energie, een betere ruststofwisseling en het boost het immuunsysteem. Gelukkig is er goed nieuws: of je nu jong bent óf al op leeftijd, het lichaam is ALTIJD trainbaar! Krachttraining, waarbij spieren precies genoeg tot vermoeidheid worden gebracht, heeft een zeer positief effect op de spierkracht en spiermassa. Het is daarbij dus van belang dat de spierkrachttraining op het juiste niveau wordt ingezet en regelmatig wordt bijgesteld. Bij FITBOZ bieden wij die mogelijkheid om op basis van een gepersonaliseerd oefenplan te trainen middels een smartGym-concept en onder begeleiding van beweegcoaches. Wij nodigen u van harte uit voor een gratis kennismaking. Voor informatie vraag uw behandelaar.

Wij zijn FITBOZ. Een zusterbedrijf van Fysioboz, waarin we met 22 fysiotherapeuten en twee beweegcoaches op vier locaties in Bergen op Zoom tot doel hebben mensen op weg te helpen naar een gezonde leefstijl.